Cum gestionezi violența copilului tău

Mulți dintre părinți se confruntă cu situații mai dificil de gestionat, respectiv când propriul copil este agresiv față de alți copii. Este jenant pentru părinte când cel mic mușcă, lovește, sau îmbrâncește alți copii. Până la un punct, astfel de reacții sunt cumva firești la cei mici. Dacă acestea devin frecvente, părinții trebuie să intervină.

Ce e de facut?

Părintele, trebuie, pentru început, să își răspundă la următoarele întrebari pentru a descoperi cauza acestor comportamente:

1. De ce mușcă și lovește copilașul meu?
2. Față de cine are acest comportament agresiv?

Cele mai frecvente cauze sunt: dorința de a primi mai multă atenție, se află într-o situație de frustrare, îi lipseste un program (o rutină), copilul este extenuat, este supra-stimulat, este lipsit de supraveghere, e răsfățat sau imită un comportament agresiv.

Cum gestionam și prevenim comportamentul agresiv la copii:

1. Recunoaște că atitudinea lui e greșită și constientizează că dacă nu iei atitudine, lucrurile pot degenera. Înțelege motivele din spatele comportamentului agresiv pentru a-l putea ajuta;
2. La primul semn că cel mic încearcă să devină agresiv, intervine imediat și îndepărtează-l de ceilalți copii, fără să îți pierzi cumpătul. Așteaptă momentul potrivit să îi explici cu calm de ce e greșit ceea ce vrea să facă;
3. Fii consistent în disciplinare. La fiecare episod, răspunde în același mod ca la precedentul;
4. Fii ferm, calm dar cu o schimbare de ton si volum în voce. Avertizează-l că dacă se mai repetă îl veți lua de la locul de joacă;
5. Repetă-i în mod constant că mușcatul și lovitul sunt comportamente greșite și produc durere. Dacă vârsta copilașului tău permite, discută despre agresiune și consecințele ei;
6. Elimină din programul copilului tău activitățile care îi pot crea starea de agitație (desenele, privitul pe telefon sau tabletă)
7. Dacă observi că te ascultă, apreciază-l și laudă-l;
8. Empatează cu copilul tău. Folosește cuvinte din care să reiasă că îl înțelegi dar agresiunea nu este o rezolvare („Știu că ești supărat și este în regulă să fii furios, însă nu este în regulă să muști sau să lovești alt copil”).
9. Fii un model demn de urmat pentru copilul tau. Copiii au tendința de a imita comportamentul părinților, evită să țipi si să îți manifești furia în fața celui mic.
10. Nu îți răsfăța excesiv copilul. Un asemenea copil consideră că toată lumea este datoare să îi facă pe plac, iar atunci când nu i se dă satisfacţie, devine agresiv sau chiar violent.
11. Nu te jena să ceri ajutor când ai nevoie. Uneori, comportamentul agresiv al copilui tău cere mai multă atenție decât îi poți oferi tu, ca părinte. Apelează la un psiholog!

Ca și concluzie, soluții există întotdeauna, dacă ești dispus să accepți că, copilașul tău are o problemă și vrei sa o rezolvi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *