Criterii în alegerea grădiniței potrivite

Cum alegem gradinița potrivită pentru copilul nostru?

Alegerea celei mai bune grădinițe pentru copilul nostru reprezintă o decizie foarte importantă și dificilă în același timp. Intrarea în colectivitate a copilului este una din preocupările majore ale părinților, având în vedere că aceasta presupune implicații sociale și emoționale majore asupra lui.

Pentru a lua cea mai bună decizie trebuie să ne stabilim o listă de criterii care să stea la baza alegerii noastre și anume:

  1. Realizarea unei liste a grădinițelor de care suntem interesați
    Majoritatea grădinițelor au o pagină de internet și acolo putem găsi informații folositoare, precum și o galerie foto de unde ne facem o primă impresie asupra locului unde copilul nostru își va petrece timpul cât noi suntem la serviciu.
    Pentru început e important să ținem cont de locație. Decidem care este zona cea mai realistă până unde putem ajunge cu copilul de acasă, zi de zi. Luăm in calcul locația serviciului nostru, cine îl poate duce, cine îl poate lua.
  2. Alegerea tipul grădiniței pe care o preferăm
    Ce tip de grădiniță ne dorim pentru copilul nostru? Avem de ales între mai multe opțiuni: grădinițe de stat, grădinițe private; grădinițe cu metodă clasică de educare; grădinițe cu metode alternative de educare a copilului (tip waldorf sau montessori).
  3. Vizita la grădiniță și o discuție cu directoarea/educatoarea grădiniței.
    Profităm din plin de această întâlnire. Vom pune întrebări când suntem în vizită în grădiniță și avem întâlnire față în față cu educatorul sau directorul grădiniței. Ne interesăm de cum arată o zi tipică în grădiniță, ce mâncare servesc copiilor, care sunt condițiile de igienă, dacă copilul e primit în grădiniță ăn caz de boală, dacă există un medic care controlează copiii, care e ora de somn, etc.. Nu ezităm să punem orice întrebare în numele binelui copilului nostru.
  4. Personalul grădiniței
    E important să întrebăm cine va fi educatoare la grupă. Mai mult, putem solicita să mergem împreună cu copilul să o cunoaștem și să purtăm o mică discuție. Nu vom uita să lăsăm copilul să-și spună părerea despre cea care îi va fi educatoare.
  5. Abordarea grădiniței cu privire la acomodarea copilului
    Pentru că perioada de acomodare este una dificilă atât pentru copil cât si pentru noi ca părinți, e de preferat ca grădinița aleasă să ofere posibilitatea părintelui de a participa la această etapă, în sensul în care să fim anunțați daca copilul plânge neconsolat , să putem interveni să-l ajutăm să treacă prin perioadele grele din primele săptămâni.
  6. Condițiile oferite de grădiniță
    Vom fi atenți să urmărim sala de ateliere, spațiul de joacă, dormitoarele, sala de joacă și sală de masă. Fiindcă sănătatea copilului nostru este cea mai important vom ține cont de condițiile de igienă. Suntem datori ca părinți să ne asigurăm că nu se va folosi aceeași sală și ca sală de luat masa, sală de activități și totodată dormitor.
    Fiindcă alimentația are un rol esențial în creșterea sănătoasă a copilului e recomandat să alegem o grădiniță ce beneficiază de bucătărie proprie. Astfel, vom putea afla sursa de proveniență a alimentelor preparate.
    Cu privire la spațiul destinat activităților, acesta trebuie să fie primitor. Ar fi important ca grădinița să aibă un loc de joacă afară, iar copiii să fie scoși în fiecare zi, dacă vremea permite asta.
  7. Oferta educațională
    Cel mai important lucru atunci când vizităm o grădiniță este programa educațională după care funcționează. Gândind în perspectivă , grădinița va trebui să urmeze o programă asemănătoare cu cea de la școala la care va merge.
  8. Oferta programelor opționale
    Pentru a-și dezvolta talentul, copilului trebuie să urmeze cursurile unui opțional. Grădinița trebuie să aibă o ofertă variată de opționale din care micuțul nostru să aleagă la care vrea să participe.
  9. Orarul grădiniței
    Programul grădiniței esteun factor important în zilele de azi mai ales că majoritatea părinților lucrează până la ora 18.00. Grădinițele cu program prelungit sunt cea mai bună soluție.
  10. Securitatea copiilor – Toate grădinițele ar trebui să dispună de un paznic, dacă nu de un dipozitiv de securitate pe bază de camere de luat vederi. Ne vom asigura că micuțul nostru va fi supravegheat permanent și astfel el nu se află în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *